Opinie


Enzymy Trawienne - assimilator, poprawa trawienia i przyswajania
Mimo młodego wieku zacząłem mieć duże problemy z trawieniem. Kiedy ... Czytaj dalej
Marcin S.


Artykuły


Problemy z trawieniem?
Dlaczego mamy problemy z układem pokarmowym? Jak sprawić, żeby wszystko ...


Napij się mleka....


Jak to z tym mlekiem jest? Zdrowe czy nie?

Pić, nie pić? A jak pić to jakie?

Surowe pełne mleko od krów karmionych trawą jest kompletnym źródłem składników odżywczych łatwych do strawienia i przyswojenia. Istnieje niewiele opublikowanych badań porównujących surowe i pasteryzowane mleko. Tych kilka, które mamy wskazuje, że surowe mleko w porównaniu do pasteryzowanego jest znacznie lepsze do budowania mocnych kości i zębów, do ochrony przed infekcjami, alergenami i astmą oraz budowania odporności. Co więcej wielu konsumentów mleka pasteryzowanego z diagnozą nietolerancji laktozy może bez problemów spożywać surowe mleko.
Mleko spożywane przez kobiety przygotowujące się do ciąży i ciężarne powinno być surowe, pełnotłuste i od krów karmionych trawą. Zawiera ono więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, barwników, skoniugowanego kwasu linolowego(CLA)** i kwasów tłuszczowych omega -3. Oprócz wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach mleko zawiera także fosfor, witaminy B6 i B12, C cholesterol. Wszystko to jest w łatwo przyswajalnych formach a więc dla osób, które mają problemy trawienne są bardzo dobre. Wykazano, że zawartość witamin A, E, K2 znacznie wzrasta w tłuszczu maślanym w okresie obfitych opadów deszczu, gdy wzrasta jakość trawy. Badania przeprowadzone w XX wieku wykazały, że wiele witamin jest niszczone podczas pasteryzacji lub są źle wchłaniane przez organizm po obróbce cieplnej. Mleko zawiera bakterie Lactobacilli, które zwiększają przyswajalność związków mineralnych z mleka. Niestety bakterie te są zabijane podczas pasteryzacji.
Ważne jest by mleko pochodziło z czystego źródła. Takie mleko powinno być produkowane w czystej atmosferze i schładzane bezpośrednio po udoju. Powinno też być często badane na obecność bakterii, których tam nie powinno być. Dodatkowe korzyści, jakie daje surowe mleko, to możliwość produkcji maślanki, kefiru, jogurtu. Fermentowane produkty mleczne są łatwiejsze od surowego mleka do strawienia i są źródłem bakterii symbiotycznych dla układu pokarmowego.
Jak do wielu nowych pokarmów do mleka trzeba się przyzwyczaić . Niektóre osoby na początku spożywania surowego mleka zgłaszają łagodne zaparcia lub biegunki, które potem mijają, dlatego należy zacząć pic surowe mleko jeszcze przed zajściem w ciążę.
Zostały przeprowadzone badania nad bezpieczeństwem spożywania surowego mleka i wskaźnik zachorowań wywołanych spożyciem surowego mleka wyniósł 0,00044%, natomiast wskaźnik pochodzący od innej żywności wyniósł 16%. Zatem prawdopodobieństwo zachorowania od spożycia innej żywności jest 35 000 razy większe niż prawdopodobieństwo zachorowania od spożywania surowego mleka. Kobiety przed i w czasie ciąży powinny spożywać surowe mleko od krów karmionych trawą i dojrzałe sery produkowane z surowego mleka, są one bezpiecznym i zdrowym pokarmem. Natomiast nie powinny spożywać mleka pasteryzowanego i miękkich niedojrzałych serów zarówno pasteryzowanych jak i niepasteryzowanych.

**Sprzężony kwas linolowy CLA występuje głównie w produktach zwierzęcych – mleku, przetworach mlecznych i mięsie pochodzących od przeżuwaczy. Należy do najlepiej przebadanych związków bioaktywnych i wykazuje liczne działania prozdrowotne: przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, redukujące tkankę tłuszczową, poprawiające działanie układu odpornościowego i zwiększające wrażliwość insulinową. Zawartość CLA w produktach spożywczych jest zależna od wielu czynników, a kluczowe znaczenie ma sposób hodowli zwierząt. Aby zwiększyć udział tych kwasów w diecie, należy wybierać żywność pochodzącą z tradycyjnych, małych gospodarstw rolnych.

Źródło:
„Odżywcze tradycje, ciąża, poród, macierzyństwo” – Sally Fallon Morell, dr Thomas S.Cowan

Powrót

Produkty


Super-Flora
Wyjątkowo efektywny synbiotyk, będący zrównoważonym połączeniem probiotyków oraz inuliny, które ...


Colostrum Plus
Colostrum Plus to tzw. siara krowy to wyciąg z mleka krowiego ...


Assimilator
W przypadku pojawienia się potrzeby przyswojenia większej ilości pożywienia niż ...