Artykuły


Żywienie ketogenne
Żywienie ketogenne Organizm człowieka, w dużym uproszczeniu ma dwa szlaki ...


Jak ograniczyć słodycze?
Dlaczego musimy jeść słodycze i jak je ograniczyć. Wielu z ...


Problemy z trawieniem?
Dlaczego mamy problemy z układem pokarmowym? Jak sprawić, żeby wszystko ...


Żywienie sportowców
Założenia dotyczące sposobu żywienia  dla osób uprawiających sport. Naszym założeniem ...


Żywienie dzieci
Jak sprawić by dziecko chciało jeść warzywa? Postaram się poddać ...


Odżywianie w oczyszczaniu
Ponżej przedstawione Zasady zdrowego odżywiania w programie oczyszczającym sa maja ...


Żywienie w czasie Colo Vada
I. Pierwsze siedem dni – dieta lekkostrawna, potrawy gotowane. W ...


Dieta rozdzielna
Dieta rozdzielna to dieta wyboru, a nie wyrzeczeń. Jednym z ...


Dieta rozdzielna


Dieta rozdzielna to dieta wyboru, a nie wyrzeczeń.
Jednym z poważnych błędów żywieniowych człowieka jest pogląd, że maksymalnie urozmaicone pod względem doboru produktów pożywienie może utrzymywać organizm we właściwym stanie.
Teoretycznie urozmaicone, bogate w białko zwierzęce i węglowodany pożywienie powinno nieść zdrowie, a taki pokarm niestety, jak się okazuje, staje się przyczyną chorób i cierpień.
Chcesz jeść zdrowo i smacznie – zacznij oddzielnie spożywać produkty. Odciążysz układ trawienny, pomożesz swojemu organizmowi utrzymać dobry stan zdrowia i żądaną wagę.
Dieta rozdzielna jest bardzo popularna na całym świecie. Wymyślił ją na początku XX wieku dr William Howard Hay. Obserwując swoich pacjentów, odkrył związek między chorobami serca, układu krążenia i zaburzeniami trawiennymi, a stosowaną przez nich dietą.
Po przestudiowaniu wielu badań na ten temat stworzył własny system odżywiania, dzięki któremu można pozbyć się wielu dolegliwości zdrowotnych i odzyskać prawidłową wagę.


Co możesz osiągnąć dzięki diecie rozdzielnej?

Dzięki diecie rozdzielnej można harmonijnie zestawiać ze sobą potrawy w taki sposób aby odciążyć układ trawienny.
Dieta ta jest dietą naturalną tzn., że daje pierwszeństwo produktom naturalnym czyli (np. świeżo zebranym warzywom, nieobranym owocom sezonowym, produktom nieprzetworzonym).
W kuchni opartej na tej diecie jest dozwolone wszystko co zdrowe.
Teoria dr. Haya w diecie rozdzielnej opiera się na założeniu, że cała żywność dzieli się na dwie podstawowe grupy: białkową i węglowodanową. Produkty z obydwu grup są inaczej trawione przez organizm (m.in. wymagają innych enzymów). Dlatego nie należy ich łączyć w trakcie jednego posiłku. Obciąża to bowiem układ trawienny i sprzyja m.in. przybieraniu na wadze. Dr Hay wyróżnia jeszcze jedną grupę: produkty neutralne, które można jeść zarówno z białkami, jak i węglowodanami.
Jeśli łączy się węglowodany z białkami to te dwa procesy, tzw. fermentacyjny i gnilny zachodzą w organizmie człowieka, a dzieje się to u ponad 50% ludzi, to można się spodziewać pojawienia się chorób ze wszystkimi wypływającymi z tego skutkami, przy czym wiek już nie odgrywa wtedy decydującego znaczenia. I dlatego prawidłowe połączenie posiłków ma bardzo istotne znaczenie dla zdrowia.

Dieta rozdzielna - 3 grupy produktów

Jeśli chcesz stosować dietę rozdzielną, musisz wiedzieć, w których pokarmach dominują białka, w których węglowodany, a które są neutralne. Odżywianie w trakcie stosowania diety rozdzielnej w dłuższej perspektywie nie jest tak skomplikowane jak by się mogło wydawać.
Nie wolno łączyć produktów z grupy białkowej z produktami z grupy węglowodanowej. Natomiast wolno łączyć produkty węglowodanowe z neutralnymi i białkowe z neutralnymi.
Czyli nie można łączyć mięsa oraz ryb z makaronem, ziemniakami, ryżem i kaszą. Za to należy spożywać z dużą ilością warzyw w postaci surówek, sałatek czy też gotowanych na parze.

Przy doprawianiu potraw są dopuszczalne małe odstępstwa i tak potrawy białkowe można doprawić odrobiną miodu, a potrawy węglowodanowe ożywić sokiem z cytryny. Zioła i przyprawy korzenne są neutralne i mogą być dodawane tu i tu.
Stosując dietę rozdzielną staraj się jeść dużo warzyw i owoców sezonowych, lokalnych.
W miarę możliwości należy unikać produktów gotowych, przetworzonych, zakonserwowanych na rzecz naturalnych, świeżych, przygotowanych w domu.
Odstęp między posiłkiem węglowodanowym, a białkowym musi wynosić co najmniej dwie godziny, natomiast pomiędzy białkowym a węglowodanowym trzy do czterech godzin.
Przy wyborze menu trzeba pamiętać, żeby przekąska i deser pasowały do głównego dania i nie pochodziły z innej grupy.

W diecie rozdzielnej wyróżniamy trzy grupy produktów:

I. Grupa białkowa - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: gotowane mięso, wędliny, drób, ryby, a także jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe, soja, owoce jagodowe(oprócz czarnych jagód), owoce cytrusowe, egzotyczne oprócz bananów
II. Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki, kukurydzę, topinambur i jarmuż), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), zakwaszone produkty mleczne, surowe mięso, oleje, oliwa, masło, parmezan, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda.
III. Grupa węglowodanowa – wszystkie rodzaje zbóż, pieczywo (w tym pełnoziarniste) kasze, płatki, muesli, ryż, makarony bez jajka, owoce suszone, banany, kukurydza, ziemniaki, piwo, cukier, miód, ciasta, inne słodycze...

Prawidłowe połączenia pokarmów to:
mięso i zielone warzywa
chleb, ziemniaki i zielone warzywa
zielone warzywa ze wszystkimi białkami
orzechy z zielonymi warzywami i kwaśnymi owocami           
jaja i zielone warzywa
tłuszcze zwierzęce ze wszystkimi roślinami zbożowymi
rośliny zbożowe i zielone warzywa
rośliny strączkowe i zielone warzywa
owoce niekwaśne z kwaśnym mlekiem lub jogurtem
kwaśne owoce z orzechami, kwaśnym mlekiem i innymi kwaśnymi owocami.

Siadając do stołu, często nie zastanawiamy się czy nasze jedzenie jest zdrowe, chcemy przede wszystkim zaspokoić głód czasem też sprawić sobie przyjemność. Tymczasem jedzenie decyduje o zdrowiu, a nawet życiu. Odpowiednio dobrane i przyrządzone pokarmy nie tylko przeciwdziałają chorobom, ale wspomagają leczenie.
Polecam dietę rozdzielną bo to zdrowe i świadome odżywianie.

Powrót

Produkty


Pentokan
Harmonijne połączenie potasu, witaminy C i rybozy – trzech składników ...


Pau D’Arco Bark
Pau D'Arco Bark Pau D’Arco (inna nazwa: Tabebuia impetiginosa; również: „drzewo ...


Coral-Mine (30)
Coral-Mine to produkt naturalny, wyprodukowany w Japonii z głębinowych koralowców ...