Zaferan to produkt powstały z myślą o utrzymaniu w zdrowym stanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wchodzący w skład kłączy ostryżu kurkumin sprzyja zwiększeniu aktywności skurczowej pęcherzyka żółciowego oraz tworzeniu w komórkach wątroby kwasów żółciowych i odpływ żółci, a także zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi. Ostryż to daleki krewny imbiru. Nic dziwnego, że mieszkańcy Indii, Chin, Sri Lanki i Indonezji nazywają go „żółtym imbirem’. Spośród wszystkich rodzajów kurkumy największą wartość posiada Curcuma longa, czyli ostryż długi, którego aromatyczne kłącza wchodzą w skład wszelakich przypraw korzennych. Kurkuma znana jest przede wszystkim jako przyprawa o delikatnym, przypominającym imbirowy, aromacie i gorzko-cierpkim smaku. Taki smak i żółtą barwę nadają roślinie zawarte w niej najważniejsze substancje biologicznie aktywne - kurkuminoidy, w tym kurkumin, a także olejki eteryczne. Dzięki zawartości tych substancji ostryż został uznany za roślinę wspierającą wytwarzanie żółci i sprzyjającą poprawie czynności pęcherzyka żółciowego i wątroby. Kurkuminoidy aktywnie wpływają na mięśnie gładkie pęcherzyka żółciowego i zwiększając ich napięcie, przyczyniają się do obkurczania i opróżniania pęcherzyka żółciowego. Zwiększają również w komórkach wątroby syntezę kwasów żółciowych i jednocześnie ilość wydzielanej żółci, przyspieszają przepływ żółci przez wewnątrzwątrobowe przewody żółciowe, a tym samym zapobiegają zagęszczeniu i zastojowi żółci. Poprawa - dzięki kurkuminoidom - funkcji żółciopędnych związana jest bezpośrednio z działaniem regulującym poziom cholesterolu. Ze względu na wywieranie działania stymulującego na kwasy żółciowe i fosfolipidy, kurkuma przyspiesza rozkład lipoprotein niskiej gęstości w żółci i triglicerydów, co zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się w wątrobie, a zwłaszcza w pęcherzyku żółciowym, skrzepów przybierających z czasem w postać kamieni. Warto zauważyć, że kurkuminoidy wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Chronią przed oksydacyjnym uszkodzeniem komórki wątroby, zapobiegają utlenianiu kwasów żółciowych, końcowych produktów metabolizmu cholesterolu oraz przyczyniają się do ich wydalania. Natomiast kurkumina zmniejsza również syntezę prostaglandyn i leukotrienów, podstawowych czynników odpowiedzialnych za zapalenie pęcherzyka żółciowego. Ponadto substancje biologicznie aktywne zawarte w kurkumie biorą udział w wytwarzaniu specjalnych enzymów (np. peroksydazy glutationowej), które chronią wątrobę przed działaniem toksyn i ksenobiotyków (pestycydy, chemia gospodarcza, leki). Kurkuma nie tylko poprawia krążenie krwi, również pobudza tworzenie erytrocytów. Roślina ta reguluje przemianę materii normalizując procesy metaboliczne i sprzyja przyswajaniu białka.
Zastosowanie
Zaferan pozytywnie wpływa na czynność pęcherzyka żółciowego i wątroby:
sprzyja normalizacji procesu wydzielania żółci i powstawania kwasów żółciowych;
wspomaga działanie leków zmniejszających stany zapalne i zatrucia wątroby;
sprzyja regulacji przemiany materii;
wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Składnik odżywczy |
Zawartość w jednej kapsułce |
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia |
Kurkuma (ekstrakt) |
120 mg |
Wyciąg z ostryżu (powszechnie: kurkuma, też: szafranica, żółcień), substancje pomocnicze. Powrót Zapytaj o produkt