Pau D'Arco z Selenem
Pau D’Arco (inna nazwa: Tabebuia impetiginosa; również: „drzewo mrówkowe’’) roślina wiecznie zielona porastająca tropikalne lasy Ameryki Południowej.
Określeniem „drzewo mrówkowe’’ obdarzyli je miejscowi Indianie, kiedy okazało się, że wszystkie otwory wewnątrz gałęzi są zamieszkiwane przez mrówki.
Dobroczynne właściwości kory tego drzewa znane są od tysiącleci. Już starożytni Inkowie wykorzystywali ją w celach leczniczych.
Zarówno czynniki chemiczne, jak biologicznie aktywne składniki Pau D’Arco są dobrze znane.
W latach 60-ch przeprowadzono wiele badań, ukierunkowanych na poznanie jego właściwości.
Lapachol, związek występujący w wewnętrznych warstwach kory drzewa mrówkowego, działa jako ochrona immunologiczna, wspierając podtrzymanie poziomu odporności. Substancja ta sprawia, iż bakterią gram dodatnim, gram ujemnym oraz wirusom trudniej jest wzrastać oraz rozmnażać się .Właściwości wspomagające odporność immunologiczną tej unikalnej rośliny pozwalają na wykorzystanie jej przy dolegliwościach alergicznych i autoimmunicznych, rozwijających się wewnątrz organizmu, nie obawiając się przy tym zaostrzenia tego rodzaju dolegliwości.
Środek podwyższa niespecyficzną rezystencję organizmu powodując wzmocnienie mechanizmu swoistej odporności komórkowej i humoralnej.
Zastosowanie
Kora drzewa mrówkowego wykazuje pozytywne działanie przy:
doelgliwościach dróg oddechowych ;
procesach zapalnych w organizmie;
kompleksowej terapii dolegliwości dróg moczowych;
dolegliwościach skórnych.
Składniki aktywne |
1 kapsułka |
RWS%*/1 kapsułka |
2 kapsułki |
RWS%*/2 kapsułki |
sproszkowana kora Pau D’Arco (drzewo lapacho, Tabebuia heptaphylla) |
500 mg |
** |
1000 mg |
** |
witamina C |
60 mg |
75% |
120 mg |
150% |
selen |
30 µg |
55% |
60 µg |
110% |
*RWS – dzienne Referencyjne Wartości Spożycia ** - referencyjna wartość spożycia nie została ustalona |
|
|