Uczeni od dawna wiedzą, że stosowanie tłuszczu morskich ryb obniża ryzyko miażdżycy i chorób sercowo - naczyniowych. Olej rybi zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które należą do zasadniczych (egzogennych) kwasów tłuszczowych. Kwasy te nie są syntetyzowane w organizmie człowieka i niezmiernie ważne jest, by dostarczać je codziennie w wystarczającej ilości wraz z pożywieniem oraz w zbilansowanym składzie. Deficyt kwasów tłuszczowych omega-3 wśród większości społeczeństwa wynosi około 80%. Zwiększając spożycie oleju rybiego, można maksymalnie obniżyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Udowodniono, że zawartość cholesterolu (głównego czynnika odpowiadającego za rozwoju miażdżycy) we krwi u osób, stosujących olej rybi, utrzymuje się na niskim poziomie, gdyż wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dostając się do organizmu, powodują usuwanie cholesterolu z krwi. Preparat Omega 3/60 zawiera naturalny olej ryb morskich - bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminę E, które odgrywają wiodącą rolę w profilaktyce miażdżycy i związanych z nią chorób serca. Przeprowadzone badania wykazały, że zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w aktywnym biologicznie suplemencie Omega 3/60 wynosi ponad 60% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych. Produkt spełnia najwyższe wymagania jakości, jest dokładnie oczyszczony i nie posiada specyficznego zapachu i smaku ryby. Oprócz tego, zastosowanie współczesnych metod obróbki tłuszczu rybiego (mikrohermetyzacja kapsułek) jest najlepszym sposobem ochrony wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przed utlenieniem i zniszczeniem ich właściwości zdrowotnych.
Działanie substancji czynnych:
Podstawowymi funkcjami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest ich udział w tworzeniu fosfolipidów ścian komórkowych i syntezie hormonów tkankowych - eikozanoidów: prostacykliny, prostaglandyny, leukotrienów i tromboksanów, regulujących funkcje komórkowe i tkankowe, w tym odczyny zapalne, funkcjonowanie trombocytów, leukocytów i erytrocytów, zwężanie i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają uszkodzeniom śródbłonka, są elementem strukturalnym komórek układu immunologicznego, nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz siatkówki oka, biorą udział w ich tworzeniu i zapewniają optymalne funkcjonowanie. Deficyt dostarczanych do organizmu człowieka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w szczególności kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) jest jedną z przyczyn rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób, takich jak choroby niedokrwienne, choroba Alzheimera. Witamina E chroni lipidy ścian komórkowych przed utlenieniem i uszkodzeniami, spowodowanymi przez wolne rodniki, zwiększa zdolność do pracy i odporność organizmu na choroby infekcyjne.
Zastosowanie
Preparat Omega 3/60 odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce:
miażdżycy i zakrzepicy naczyniowej;
niedokrwiennej choroby serca, stenokardii, zawału serca;
nadciśnienia tętniczego;
zaburzeń rytmu serca;
zaburzeń pracy układu odpornościowego organizmu.
Składnik odżywczy |
Zawartość w jednej kapsułce |
Olei rybi, w tym: |
1000 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
600 mg |
w tym: |
|
EPA (kwas eikozapentaenowy) |
300 mg |
DHA (kwas dokozaheksaenowy) |
200 mg |
Witamina E |
1,4 mg |