Karczoch - wartościowy produkt dietetyczny, o przyjemnym orzechowym smaku. Ulubione warzywo włoskich smakoszy, szeroko stosowane w przygotowaniu rozlicznych sosów lub oddzielnych dań delikatesowych. Główną zaletą karczocha jest jego pozytywne oddziaływanie na wątrobę. Wchodzące w jego skład naturalne substancje czynne - kwasy kofeinowe, sylimaryna, flawonoidy - wykazują właściwości oczyszczające i żółciopędne. Obniżają one poziom cholinoesterazy, działając na wątrobę prozdrowotnie. Ponadto karczoch przyśpiesza wydalanie nadmiaru płynów i różnych związków zawierających w swoim składzie azot. Dostarczając organizmowi składniki odżywcze, czyli białka, witaminy A, C, B1, B2, karoten oraz sole mineralne, karczoch zapewnia doskonały stan skóry.
Ostropest poleca się z dawien dawna przy wszelkich zaburzeniach pracy wątroby i w walce z następstwami tych zaburzeń. Wyciąg z ostropestu jest zalecany przez specjalistów jako środek do profilaktycznego stosowania na obszarach, na których odnotowuje się skażenie środowiska naturalnego. Roślina ta wpływa na zwiększenie wytwarzania i wydzielania żółci, na funkcję wydzielniczą i motoryczną układu pokarmowego. Podnosi właściwości ochronne wątroby w infekcjach i zatruciach (w tym chlorem, promieniowaniem, lekami, a nawet najbardziej niebezpiecznymi grzybami - muchomorem sromotnikowym i muchomorem czerwonym).
Mniszek jest bardzo popularną rośliną w Europie. Zawarte w nim substancje goryczkowate pobudzają apetyt i poprawiają przemianę materii. Mniszek posiada właściwości żółciopędne, moczopędne i przeczyszczające. Wyciąg z mniszka jest także wartościowym środkiem witalizującym i wzmacniającym. Wskazany jest dla osób cierpiących na podwyższoną kwasowość, ponieważ normalizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Betaina - substancja lipotropowa (związek, który zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie) pochodzenia roślinnego. Betaina normalizuje metabolizm tłuszczów w wątrobie, poziom trójglicerydów we krwi, a także bierze udział w procesach metabolicznych, przyczynia się do produkcji energii. Substancja ta wykazuje również właściwości sprzyjające wytwarzaniu żółci oraz właściwości żółciopędne oraz normalizujące kwasowość treści żołądkowej i poprawiające pracę układu pokarmowego. Sproszkowany koralowiec - naturalny sorbent, który absorbuje substancje toksyczne i ułatwia ich wydalanie z organizmu.
Coral Artichoke:
działa regenerująco na wątrobę;
wspomaga pracę wątroby;
działa wzmacniająco i witalizująco na organizm.
Składnik odżywczy |
Zawartość w jednej kapsułce |
Karczoch zwyczajny (ekstrakt) |
300 mg |
Betaina |
50 mg |
ostropest (ekstrakt) |
40 mg |
Mniszek lekarski (ekstrakt) |
20 mg |