W przypadku pojawienia się potrzeby przyswojenia większej ilości pożywienia niż zazwyczaj, należy koniecznie zwiększyć możliwości trawienne układu pokarmowego poprzez zwiększenie ilości enzymów trawiennych. To grupa specjalnych enzymów, rozkładających w przewodzie pokarmowym złożone substancje pokarmowe na bardziej proste, które następnie przenikając przez błonę śluzową jelit dostają się do krwiobiegu. Przy zwiększeniu nakładu na rozkład substancji pokarmowych oraz przy niewystarczającej produkcji enzymów przez sam układ pokarmowy pojawia się konieczność wprowadzenia enzymów z zewnątrz z biologicznie czynnymi suplementami diety, takimi jak np. Assimilator, który jest naturalnym produktem, wspierającym procesy trawienne. W jego skład wchodzą podstawowe enzymy pochodzenia roślinnego.
Enzymy rozkładające węglowodany:
Amylaza, główny enzym śliny, rozpoczyna proces trawienia węglowodanów (produkty mączne, kasze, ziemniaki) w jamie ustnej.
Celulaza - niesyntetyzowany przez system trawienny człowieka enzym, niezbędny do trawienia włókien roślinnych (błonnika). Aktywnie rozkłada celulozę (błonnik) do glukozy. Celulaza podnosi wartość pokarmową roślin zbożowych, owoców i warzyw.
Laktaza - enzym, rozkładający laktozę (cukier występujący mleku) do glukozy. Poprawia przyswajalność produktów mlecznych.
Enzymy rozkładające białka:
Proteaza razem z innymi enzymami - papainą i bromelainą - przyśpieszają rozkład białek na proste aminokwasy poprawiając jakość ich przyswojenia. Dzięki temu zapobiega osadzaniu się resztek pokarmów białkowych na ściankach jelit, poprawia się wymiana białkowa. Proteaza przyczynia się również do niszczenia chorobotwórczych białkowych mikroorganizmów poprzez wzmocnienie ochrony immunologicznej organizmu.
Papaina i bromelaina wykazują aktywne działanie zarówno w środowisku kwasowym, jak i zasadowym przewodu pokarmowego rozkładając białka na łatwo przyswajalne.
Enzymy rozkładające tłuszcze
Lipaza, działając w jelicie cienkim, rozkłada nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (mięso, produkty mleczne i owoce morza), przekształcając je w lekko przyswajalne kwasy tłuszczowe, pomaga w przyswojeniu rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i D.
Witamina A to przeciwutleniacz wzmacniający odporność na infekcje, odgrywający ważną rolę w odporności na poziomie komórkowym, uczestniczący w wymianie tłuszczów, chroniący błony śluzowe układu pokarmowego.
Witamina D reguluje wymianę fosforowo-wapienną i poprawia przenikalność ścianek jelita w celu lepszego przyswojenia substancji odżywczych w układzie pokarmowym.
Assimilator pomaga w:
poprawieniu trawienia i przyswajalności pożywienia;
uwalnianiu od wzdęć i od ciężkości na żołądku;
zaopatrzeniu komórek w substancje odżywcze;
poprawie stanu immunologicznego organizmu.
Składnik odżywczy |
Zawartość w jednej kapsułce |
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia |
Amylaza |
80 mg (8 000 PU) |
Nie określono |
Papaina |
80 mg (600 000 PU) |
Nie określono |
Proteaza |
75 mg (30 000 PU) |
Nie określono |
Bromelaina |
50 mg (300 000 PU) |
Nie określono |
Lipaza |
45 mg (50 PU) |
Nie określono |
Laktaza |
22 mg (400 PU) |
Nie określono |
Maltaza |
6,5 mg (150 PU) |
Nie określono |
Celulaza |
2 mg (200 PU) |
Nie określono |
Witamina A (równoważnik retinolu) |
300 µg (1 000 IU) |
37% |
Witamina D (cholekalcyferol) |
5 µg (200 IU) |
100% |