Tatar z koźliny

200 koźlina surowa 100 ogórek małosolny

(2 porcje)

Składniki
 

   200 koźlina surowa
   100 ogórek małosolny
   100 cebula
   50 jajo kurze żółtko
   30 kapusta surowa
   20 oliwa z oliwek
  Sól, pieprz, (opcjonalnie inne przyprawy) musztarda

Wykonanie

Mięso  doprawić do smaku, wyrobić z przyprawami, podzielić na pół i uformować w kulki.
każdą z nich położyć na oddzielnym talerzu robiąc na środku zagłębienie na żółtko.
Warzywa pokroić w drobną kostkę i ułożyć dookoła .Polać oliwą i podawać od razu po przygotowaniu.
z musztardą Dijon lub inną jaką lubisz.

 

Waga całego dania – 500 g; B – 52 g; T – 36 g; W – 15 g: E -  589 kcal
W 100 g: B – 10,4 g; T – 7,2 g; W – 3 g; E – 118 kcal
w porcji (250 g): B – 26 g; T – 18 g; W -7,5 g; E – 295 kcal

Powrót