Serniczki z cytryną i czekoladą gotowane

250 g ser twarogowy tłusty 100 g żółtko

(6 lub 8 porcji)
 

Skład: 

   250 g ser twarogowy tłusty
   100 g żółtka
   30 g cytryna
   10 g Daily Delicious Wanilia
   10 g  Daily Delicious Czekolada
​​​​   100 g czekolada
   100 g  masło wiejskie

Wszystkie składniki (oprócz masła, Daily Delicious  i czekolady) zmiksować w blenderze na gładką masę. Połowę masła rozpuścić na małym ogniu i powoli wlewać do miksowanej masy. Połowę masu  przełożyć do naczynia po maśle i zagotować cały czas mieszając. Dodać pół czekolady i Daily Delicious czekolada i połowę pozostałego masła. Kiedy masa zacznie się gotować, zdjąć z ognia i przelać do przygotowanych foremek, lub formy. Do pozostałej części masy dodać Daily Delicious Wanilia i delikatnie połaczyć. Przełozyć masę do garnka i postępować jak jak z pierwszą cześcią. Resztę masła włożyć do garnka razem z czekoladą i rozpuścić. Dolać na wierzch masy. Ostudzić, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Można przyozdobić orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego
 

Waga całości – 600 g; B – 80 g; T – 199 g; W – 30 g; E 2250 kcal
w 100 g: B – 13,33 g; T – 33,17 g; W – 5 g; E – 375 kcal

Inspiracja z: www.fooder.pl

Z pozostałych białek


Beza z kokosem

   300 g białko jaja
   200 g mleko kokosowe
   100 gt wiórki kokosowe lub zamiaist mleka i wiórków pastę kokosową 300 g. 
   25 g Daily Delicious Wanilia

Białka ubić trzepaczką na sztywno, dodać resztę składników i wymieszać delikatnie łyżką.
Wyłożyć na blachę posmarowaną odrobiną masła.
Piec w temperaturze 180 stopni na dwie grzałki  przez godzinę. Następnie przełączyć na dolną grzałkę i suszyć jeszcze przez godzinę.

Waga całkowita – 650 g; B  - 34 g; T – 64 g; W – 46 g; E – 975 kcal
w 100 g: B – 5,23 g; T – 9,85 g; W – 7,07 g; E – 150 kcal

Powrót