Omlet ze szpinakiem

250 g szpinaku 7 jaj


(Porcja na 3 osoby)


Składniki:

  250 g szpinaku
  7 jaj (350 g)
  50 g smalec gęsi
  35 g śmietany 36%
  20 g mąki kokosowej
  sól
  pieprz
  papryka w proszku
  czarnuszka

Wykonanie:
Smalec gęsi rozgrzej na patelni, dodaj umyty i pokrojony szpinak i podsmaż.
Jaja, śmietanę, mąkę, pieprz, paprykę i sól daj do blendera i zmiksuj na gładką, puszystą masę.
Szpinak przełóż do tormy i zalej masą jajeczną. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza pieca i piecz około 10 minut, aż będzie widać skórkę na wierzchu.

W jednej porcji: B -19 g, T - 48,66, W - 7, E - 539 kcal
W 100 g : B - 5,67, T - 14,52, W - 2,08, E - 160,89 kcal

Powrót