Składniki na 5-6 bułek:
150 g śmietany wiejskiej 36%
50 g łupin babki jajowatej
3 jajka (150 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól najlepiej kłodawska
10 gram ziaren lnu
Wykonanie:
Odważone składniki wymieszać w blenderze, odstawić ciasto na kilka minut a w tym czasie przygotować blachę. Wysmarować tłuszczem. Do wyrobu bułek wykorzystuje blachę do mufinek , fajnie wychodzą
Uformować 5-6 płaskich bułek.
Piec w piekarniku z termoobiegiem przez 25 minut w temperaturze około 170 °C. Następnie przez 15 minut w temperaturze 150 °C. Nie zaglądać do piekarnika podczas pieczenia bo bułki opadną
Można podawać z dobrym masłem, smalcem i innymi tłuszczami.
Życzę smacznego!
—
BTW całości: 362 g, E 886 kcal, B 31 g, T 75 g, W 9
W 100 g: E 244.75 kcal, B 8,56 g, T 20,72 g, W 2,49 g
W 1 szt (40 g) E 98,44 kcal; B 3,44 g; T 8,33 g; W 1 g