Składniki:
1 dynia sugar pie (około 1 kg)
2 łyżki niesolonego masła
1 posiekana żółta cebula
1 marchewka
1 posiekana łodyga selera naciowego
1 starty kawałek świeżego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
1 l wywaru z miso
sol i świeżo zmielony pieprz
jogurt naturalny z szałwią.
Przygotowanie:
Dynię pokrój na kawałki około 5 cm(nie obieraj ze skorki). Ułóż na blaszce i podpiecz w piekarniku aż zmięknie. W rondlu rozpuść masło, wrzuć cebule, marchewkę, łodygę, selera naciowego i gotuj około 5 minut, często mieszając aż zmiękną warzywa, wrzuć czosnek i imbir i jeszcze pogotuj minutę. Podpieczoną dynię obierz ze skorki i daj do rondla , zalej wywarem z miso i gotuj jeszcze około 25 minut. Zmiksuj, Podawaj z łyżką jogurtu i szałwią.
Powrót