Składniki:
2 duże pietruszki
2 jabłka (szare renety)
1 duża cebula
6-8 ząbków czosnku
4 szklanki bulionu warzywnego
chili
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sklarowanego masła
2-3 kromki chleba razowego lub orkiszowego na zakwasie na grzanki.
Wykonanie:
Pietruszki i jabłka myjemy, kroimy w plastry, skrapiamy oliwą wymieszana z odrobiną soli i chili. Następnie układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku 10-15 minut, tak by były miękkie a nie spieczone. W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w drobną kosteczkę, dusimy ma sklarowanym maśle i potem dodajemy bulion warzywny a następnie upieczone pietruszki i jabłka. Całość dusimy pod przykryciem tak ze 20 minut aż będzie miękkie, lekko przestudzimy, zblendujemy, doprawimy do smaku . W międzyczasie robimy grzanki na maśle.
Zupa idealna na zimne dni, rozgrzewa i ma bardzo ciekawy smak. Polecam wypróbować
Jeżeli w jakimś przepisie potrzebny jest bulion warzywny to najczęściej gotuje warzywa i robię z warzyw sałatkę jarzynową a bulion używam do zupy z przepisu, i tutaj tez tak zrobiłam. Dodam, że moja sałatka jarzynowa jest bez typowego majonezu a robię do niej majonez warzywny, którego przepis jest na naszej stronie…http://www.sciezkidozdrowia.pl/artykul/98,majonez-warzywny.html
Przepis z książki Bożeny Żak-Cyran – „Bądź twórca swojego zdrowia”
Powrót