Krupnik z kaszy jaglanej

1,2 litra wody ¼ szklanki kaszy jaglanej...

Składniki:

  1,2 litra wody
  ¼ szkl. kaszy jaglanej,
  1-2 pietruszek z nacią,
  1-2  marchewek,
  kawałek kapusty włoskiej,
  przyprawy ziołowe (pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kozieradka),
  1 ząbek czosnku, 
  sól kłodawska + zioła np.lubczyk

Wykonanie:

Zagotować 1,2 litra wody lub bulionu. Kaszę opłukać na sitku i uprażyć na patelni. Wrzucić do wrzącej wody. Następnie dodać  pokrojone w drobną kostkę lub starte na grubych oczkach warzywa korzeniowe. Dorzucić liście kapusty potargane na większe kawałki. Zamieszać. Podgotować. Po kilku minutach dodać zmiażdżony czosnek. Następnie pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Posolić. Podgotować. Pod koniec gotowania dodać nać zielonej pietruszki lub cały seler naciowy. Następnie ćwierć łyżeczki kozieradki. W razie potrzeby uzupełnić wrzątkiem (zupa powinna być gęsta). Podawać posypaną natką pietruszki.

Żródło: Zmodyfikowany przepis Anny Sosnowskiej  - Dieta PH - Wiosna

Powrót