Składniki:
1,2 litra wody
¼ szkl. kaszy jaglanej,
1-2 pietruszek z nacią,
1-2 marchewek,
kawałek kapusty włoskiej,
przyprawy ziołowe (pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kozieradka),
1 ząbek czosnku,
sól kłodawska + zioła np.lubczyk
Wykonanie:
Zagotować 1,2 litra wody lub bulionu. Kaszę opłukać na sitku i uprażyć na patelni. Wrzucić do wrzącej wody. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę lub starte na grubych oczkach warzywa korzeniowe. Dorzucić liście kapusty potargane na większe kawałki. Zamieszać. Podgotować. Po kilku minutach dodać zmiażdżony czosnek. Następnie pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Posolić. Podgotować. Pod koniec gotowania dodać nać zielonej pietruszki lub cały seler naciowy. Następnie ćwierć łyżeczki kozieradki. W razie potrzeby uzupełnić wrzątkiem (zupa powinna być gęsta). Podawać posypaną natką pietruszki.
Żródło: Zmodyfikowany przepis Anny Sosnowskiej - Dieta PH - Wiosna
Powrót