(dla czterech osób)
Składniki:
1 kg cukinii
1 cebula
1 ząbek czosnku
40 g tofu jedwabistego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju nierafinowanego
1 łyżeczka kurkumy
Szczypta pieprzu
Sól, woda
Wykonanie:
Umyj cukinię i pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w plasterki. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek. Wsyp cebulę i przysmaż do zarumienienia. Dodaj cukinię i posiekany czosnek. Posól i zalej wodą. Gotuj do czasu aż cukinia zmięknie. Do miski wrzuć tofu jedwabiste, kurkumę, pieprz, sól, olej nierafinowany. Ubijaj składniki mikserem elektrycznym aż do uzyskania jednolitej masy. Cukinię i cebulę miksuj do uzyskania kremowej zupy. Wlej do głębokich talerzy i dodaj łyżeczkę kremu z kurkumy.
Ochrona antynowotworowa jednej porcji w skali od 0-15 wynosi 8 pkt.
Właściwości przeciwutleniające jednej porcji 2 933 umol
Kalorie 121
*Kurkuma nazywana również szafranem indyjskim. Powstrzymuje proliferację komórek nowotworowych ( w szczególności w przypadku białaczki, raka okrężnicy, piersi, jajnika)
Autor: Poczta zdrowia.pl
Powrót