Sałatka zielona

50 g roszponki, 50 g rukwi wodnej (można zastąpić rukolą),

( dla dwóch osób)

Składniki:
  50 g roszponki,
  50 g rukwi wodnej (można zastąpić rukolą),
  4 gałązki posiekanej pietruszki,
  4 gałązki posiekanej świeżej bazylii,
  4 gałązki posiekanej świeżej szałwii,
  4 gałązki posiekanego szczypiorku,
  pół pęczka posiekanej trybuli ogrodowej,
  2 ząbki czosnku lub 4 świeże cebulki, posiekane,
  1 łyżka oliwy z oliwek,
  2 łyżki oleju nierafinowanego,
  1 łyżka soku z zielonej cytryny,
  sól

Wykonanie:
Umyj i osusz liście roszponki i rukwi wodnej (bądź rukoli). Ułóż w salaterce. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, drobno posiekany czosnek lub cebulę, oliwę z oliwek, olej i sól. Powstałym cytrynowym dressingiem polej roszponkę i rukiew. Pomieszaj i dodaj posiekaną pietruszkę, bazylię, szczypiorek i szałwię. Ponownie wymieszaj i od razu podawaj.
 
Ochrona antynowotworowa jednej porcji w skali od 0-15 wynosi 9 pkt.
Właściwości przeciwutleniające jednej porcji 1 603 umol
Kalorie 154
 
Autor: Poczta zdrowia.pl

 

Powrót