Porcja na małą keksówkę
Składniki:
200 g suchej czerwonej soczewicy
4 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka curry
Olej
Wykonanie:
Soczewicę wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (ok. 2 szklanek wody).
Gotujemy soczewicę ok. 30 minut - aby nam się ładnie rozgotowała pilnujemy, by się nie przypaliła, bo lubi.
Po ugotowaniu soczewicę odsączamy i studzimy. Ja gotowałam 10 min i była miękka , wchłonęła całą wodę.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodajemy marchewkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 10-15 minut. Studzimy.
Soczewicę łączymy z warzywami z patelni, dodajemy rozbełtane jajka i przyprawiamy - dokładnie mieszamy.
Pieczemy w 190 stopniach ok. 45-50 minut.