Pasztet z czerwonej soczewicy

200 g suchej czerwonej soczewicy 4 marchewki...

Porcja na małą keksówkę

Składniki:
  200 g suchej czerwonej soczewicy
  4 marchewki
  1 cebula
  2 ząbki czosnku
  3 jajka
  sól
  pieprz
  1 łyżeczka słodkiej papryki
  1/4 łyżeczki ostrej papryki
  1 łyżeczka curry
  Olej

Wykonanie:

Soczewicę wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (ok. 2 szklanek wody).
Gotujemy soczewicę ok. 30 minut - aby nam się ładnie rozgotowała pilnujemy, by się nie przypaliła, bo lubi. 
Po ugotowaniu soczewicę odsączamy i studzimy. Ja gotowałam 10 min i była miękka , wchłonęła całą wodę.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodajemy marchewkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 10-15 minut. Studzimy.
Soczewicę łączymy z warzywami z patelni, dodajemy rozbełtane jajka i przyprawiamy - dokładnie mieszamy.
Pieczemy w 190 stopniach ok. 45-50 minut.

Powrót