Pasztet mięsno - warzywny

Pasztet pasteryzowany w słoikach

Skaładniki:

 1 kg miesa drobiowego (może też byc królik czy cielęcina) z hodowli przydomowej
 300 gram soczewicy czerwonej
 2 duże marchewki
 2 pietruszki (korzeń)
 1 mały seler (korzeń)
 4 jajka od szczęśliwych kur
 1/3 szkl.oliwy z olwek 
 3 łyżki kaszy manny BIO
 1 pęczek zielonego koperku

Przyprawy:
 po 1/3 łyżeczki od herbaty kolędry, gorczycy, kozieradki
 pieprz ziarnisty kilka ziarenek
sól najlepiej kłodawska 

Wykonanie:
Mięso ugotować z marchewka, selerem i pietruszką
Soczewice wypłukac i ugotowac z odrobina soli na miękko.
Mieso i warzywa pokroic drobno, do blendera dac całe jajka, oliwe, mięso, warzywa, dołożyc ugotowaca soczewice (bez wody), dac i zmielone świezo przyprawy. Wszystko zblendowac . Wylac to do miski dołożyc kasze manne, wymieszac, doprawic do smaku. Nałożec do soików po dżemie, wytrzec brzegi słoików, zakręcic nakrętki,. Do dużego garnka dac na spód kawałki kartonów , nalac wody tek mniej wiecej 1/3 poukładac słoiki z pasztetem, pododzielac je kawałkami kartonów, żeby sie nie dotykały i gotowac przez około godziny . Woda w garnku ma byc poniżej nakretki. Potem ostudzic i sa zapasteryzowane i gotowe do jedzenia :) Dla bezpieczeństwa ja przechowuje słoiczki w lodówce. Z takie porcji wyszło mi 7 wiekszych dżemowych słoiczków.

Można zrobic ten pasztet w wersji wegetariańskiej tylko dac poprostu więcej warzyw i też bedzie pyszny.
Smacznego :) 


 

Powrót