Mafinki warzywne z kaszy

Kasza orkiszowa ( lub inna bio)

Składniki : 
3/4 szkl. kaszy orkiszowej lub inne BIO
1 jako
1 marchewka
1 pasternak ( pietruszka)
1/4 selera
sól, pieprz przyprawy ziołowe 

Wykonanie:
Ugotować warzywa na parze al'dente, zetrzeć je na dużym tarle lub pokroić w drobną kostkę.
Kasze ugotować w małej ilości lekko osolonej wody
Potem połaczyć ją z warzywami, wbić jajko, dać przyprawy, razem wymieszać. Foremki na mafinki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą bio (można nie posypywać ale jest ryzyko,ze sie przykleją mafinki do blaszki )
przełożyć do foremek i piec w piekarniku 180-200 stopni 20 minut ( do zarumienienia )

Można jeść jako przystawkę do dania głównego lub potraktować je jako bułeczki i podawać z jakąś pastą :) 
 

Powrót