Muffinki warzywne

z kaszy

Składniki: 
  3/4 szkl. kaszy orkiszowej lub inne BIO
 1 jajko
  1 marchewka
  1 pasternak lub pietruszka
  1/4 selera
  sól, pieprz przyprawy ziołowe 

Wykonanie:
Ugotować warzywa na parze al'dente, zetrzeć je na dużym tarle lub pokroić w drobną kostkę.
Kasze ugotować w małej ilości lekko osolonej wody
Potem połaczyć ją z warzywami, wbić jajko, dać przyprawy, razem wymieszać. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą bio (można nie posypywać ale jest ryzyko,ze sie przykleją muffinki do blaszki)
przełożyć do foremek i piec w piekarniku 180-200 stopni 20 minut (do zarumienienia)

Można jeść jako przystawkę do dania głównego lub potraktować je jako bułeczki i podawać z jakąś pastą :) 
 

Powrót