Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej
(porcja na dwie blaszki – keksówki)
Składniki:
3 szklanki. kaszy gryczanej niepalonej,
4 szklanki. wody,
2 czubate łyżeczki soli,
½ łyżeczki kminku (jak lubisz),
1 łyżkę siemienia lnianego,
5 łyżek mąki z amarantusa,
5 łyżek mąki z ciecierzycy.
Wykonanie:
Kaszę gryczaną zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny, przykrytą ściereczką w szklanej miseczce. Potem blendujemy kaszę, dodajemy sól, kminek, siemię lniane, obydwie mąki. Mieszamy to, wkładamy ciasto do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek i zostawiamy w tych blaszkach na 12 godzin w cieple, przykryte ściereczką. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temperaturze około 200 stopni, po pól godziny zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Po 55 minutach pieczenia wyjmujemy chleb z brytfanek i z papierem wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika by się dopiekł od spodu.
Smacznego!