Składniki:
400 g ziarna orkiszu bio
500 g ziarna kaszy gryczanej niepalonej bio
3 szklanki mąki z płaskurki, samopszy lub orkiszu
1l serwatki koziej ( opcjonalnie może być inna , lub woda)
0,25 l maślanki
3 łyżeczki soli
łyżka miodu
łyżka oliwy z oliwek
nasiona( jakie kto lubi)
Przygotowanie i wykonanie:
ziarno gryki i orkiszu wsypać do glinianego, szklanego, lub emaliowanego naczynia. Zalać wodą, wypłukać i odcedzić.
Zalać serwatką, dołożyć maślankę, sól, miód, przykryć niezbyt szczelnie ( ściereczką, lub przykrywką z otworem wentylacyjnym)i odstawić w ciepłe miejsce
nastawić budzik na 48 godzin( żeby przypomniał, że czas na dalsze działanie.)
Ukiszone ziarna przełożyć do blendera i zblendować na niezbyt gładką masę, przełożyć z powrotem do naczynia, dołożyć pozostałe składniki, wyrobić (łyżka drewnianą) na jednolitą, zwartą masę, przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia, lub posypanych otrębami foremek i włożyć do piekarnika. Nastawić budzik na 6-8 godzin ( żeby przypomniał, ze chleb wymaga upieczenia)
włączyć piekarnik na 220°C i minutnik na 30 minut. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę w piecu do 180°C i piec jeszcze kolejne 30 minut.
po tym czasie wyjąć z pieca, ostudzić,
Smacznego