Czosnek kiszony

Czosnek polski – 20 główek (można mniej ...

Składniki:
  Czosnek polski – 20 główek (można mniej ale wtedy proporcje innych składników trzeba zmienić)
  Chrzan – 1 kawałek 10 cm
  Koper – mała wiązanka
  Sól himalajska lub kłodawska (ma być nieoczyszczona) 1 łyżka
  Ziele angielskie – 10 ziarenek
  Liść laurowy – 4 szt.
  Kminek – 1 łyżka ziaren
  Woda przegotowana – 1,5 l

Wykonanie :   

Do garnka sypię sól, ziele angielskie, liść laurowy, kminek i zalewam wrzącą wodą. Mieszam i czekam aż ostygnie.
Do słoiczków wkładam czosnek, jak kto woli, można obrać ze skórki a można też zostawić w skórce podzielone tylko na ząbki. Oprócz czosnku, wkładam do słoików koper, chrzan pokrojony na małe kawałeczki . Zalewam przestudzona zalewą , zakręcam i zostawiam do ukiśnięcia. Można dodać po 1 łyżce wody spod ukiszonych ogórków wtedy szybciej czosnek ukiśnie. Nadaje się do spożycia już po tygodniu.
Jest pyszny i zdrowy , polecam.

Powrót