Buraki kiszone

2 kg buraków czerwonych 1kg innych warzyw

Składniki:

  2 kg buraków czerwonych
  1kg innych warzyw (marchew, pietruszka, seler, pasternak, cebula)
  główka czosnku
  korzeń chrzanu
  baldach z nasionami kopru
  łyżka soli
  łyżka nasion kminku
  osiem nasion ziela  angielskiego
  dwa liście laurowe
  1,5 l wody
  3 litrowe naczynie

Wykonanie:
Gotuję wodę i zalewam nią sól, kminek, ziele angielskie i liście laurowe i odstawiam do przestudzenia
Warzywa dokładnie szczotkuję pod bieżącą wodą. Obieram. Kroję na małe kawałki i układam w naczyniu (używam 3l słój szklany, zakręcany) najpierw buraki,  następnie warzywa kolorowe a na końcu białe. Baldach z nasionami kopru wkładam gdzieś pomiędzy... Wystudzona do temperatury około 30 stopni C wodą zalewam warzywa (wkładam skórkę z chleba na zakwasie jeśli mam), zakręcam (przykrywam) naczynie i łykam ślinkę przez pięć dni... Po tym czasie pięknie ukiszony, czerwony sok ( czerwony bo faceci nie rozróżniają odmian kolorów podstawowych) zlewam do słoików, a warzywa zalewam jeszcze raz taką samą zalewą. Czekam następne pięć dni (w tym czasie już nie łykam ślinki tylko sok, bo mam) i zlewam ponownie, tym razem warzywa przepuszczam przez wyciskarkę do soków, co daje mi dodatkowo jeszcze trochę więcej soku...
Smacznego.

 

Powrót