Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady od 85-95%
1 łyżka miodu
1/5 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 łyżka płatków kokosowych
6-8 daktyli
1 małe jabłko
małe foremki papierowe (12 szt.)
Wykonanie:
Namoczyć daktyle na godzinę w gorącej wodzie. Potem zblendować je. Ugotować kaszę jaglaną z płatkami kokosu na sypko, zetrzeć jabłko na grubym tarle, odcisnąć. Wymieszać wszystko razem i zrobić małe kulki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dołożyć miód. Roztopioną czekoladę wlać na spód foremek, włożyć kulkę zrobioną z kaszy, zalać pozostałą czekoladą. Można też dac do środka czekoladki owoc (maline, borówke, truskawkę).Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Przed podaniem zdjąć papierowe foremki i mamy pięknie uformowane , pyszne i zdrowe czekoladki
Powrót