Spód.
Składniki:
½ szkl. mąki jaglanej
½ szkl. mąki ryzowej
¼ szkl. mąki amarantusowej
½ kostki masła
szczypta soli
4 łyki zimnej wody
1 opakowanie oryginalnego cukru trzcinowego - waniliowy lub cytrynowy (można kupić na zdrowej żywności)
Wykonanie:
Mąkę wysypać, dodać sól, cukier waniliowy. Masło zimne z lodówki posiekać na drobne kostki, wrzucić do mąki, rozrobić, dodać wody i zarobić ciasto na kulę, (nie długo bo stwardnieje) dać do salaterki, przykryć talerzykiem i chłodzić w lodówce minimum 30 min. Potem rozwałkować i dać na posmarowaną blaszkę. Nie przejmuj jak ciasto się rwie , można dokleić palcami.
Piec w piekarniku ( uprzednio podziurawić ciasto widelcem) około 180 stopni – kilkanaście minut.
Nadzienie.
Składniki:
3-4 większe ale młode cukinie (jak mają duże nasiona to wydrążyć i wyrzucić)
sok z cytryny
1 opakowanie agaragar
miód – kilka łyżek- do smaku
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach , dać do garnka poddusić, potem odcedzić wodę spod cukinii. Dodać miód, sok z cytryny. Agaragar rozpuścić w gorącej odcedzonej wodzie spod cukinii (pół szklanki) wymieszać szybko z cukinią i wyłożyć na upieczone ciasto. Pozostawić do zgęstnienia. Najlepiej przygotować minimum kilka godzin wcześniej przed podaniem.
Powrót