Sernik na gorąco

bez cukru , z najlepszej mąki...

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki (najzrdowsze: samopsza, płaskurka, orkiszowa – bio)
½ kostki masła
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
4 łyżki prawdziwego miodu można zamienic na 10 daktyli
1 miarka shake Daily Delicious o smaku waniliowym (opcjonalnie zamiast kolejnej łyżki miodu)*

Masa serowa:
1 kg sera (najlepiej wiejskiego, miękkiego)
6 jajek (może byc mniej)
1 kostka masła (prawdziwe, najmniej 82 procent tłuszczu)
2 opakowania cukru waniliowego (oryginalnego)
3 miarki shake Daily Delicious o smaku waniliowym (opcjonalnie 4 łyzki cukru)*
sok z połowy cytryny
3 łyżki prawdziwego miodu, mozna zamienic na daktyle wczesniej sie je moczy a potem blenduje)

do masy jak rzadka mozna dodac agaragar 1 łyzeszka na 500 litra masy

Wykonanie:

Ciasto:
Przesiać mąkę na stolnicę, dać masło posiekać nożem aż się połączy z mąką, nasypać cukru waniliowego, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, Daily Delicious wszystko to wymieszać i utworzyć stożek i wgłębienie w nim, wbić tam jajka, nalać miodu i mieszać aż do połączenia, wyrobić ciasto na gładką masę. Podzielić je na 4 równe części rozwałkować na cienkie blaty, piec każdy osobno za złoty kolor około 15-20 minut w piekarniku 175-180 stopni C.
Masa serowa:
Do blendera kielichowego (można mikserem w garnku od razu ubijać) dać jajka, cukier waniliowy, Daily Delicious, miód, sok z cytryny i ubić na gładką masę, potem dołożyć masło i dalej ubijając dodawać po kawałeczku ser. Gotową masę przełożyć do garnka i podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Na blat ciasta nałożyć chochelką ser cienką warstwą, na niego położyć kolejny blat i znowu ser i kolejny blat i ser i ostatni blat. Jak blaty sa suche to można je napączować woda z cytryna. Najlepiej robić to w blaszce z brzegami, żeby ser nie wydostał się na zewnątrz. Na ostatni blat dajemy polewę czekoladową i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Placek przechowujemy w lodówce, szczelnie owinięty folią spożywczą, żeby nie pochłonął zapachów z lodówki. Jest pyszny, zwłaszcza na drugi dzień jak się połączy w jednolitą całość.

* Zastosowałam shake Daily Delicious o smaku waniliowym zamiast cukru, z kilku powodów. Po pierwsze zawiera naturalne słodziki roślinne z dobrego źródła bez GMO: erytrytol i stewia, po drugie ma smak waniliowy, co znacznie poprawia smak ciasta. Ma w sobie witaminy i kolagen, ale to się bardziej przydaje, gdy spożywamy go na zimno. Po trzecie erytrytol nie ma kalorii i nie podnosi indeksu glikemicznego Dzięki niemu możemy  wyeliminować zwykły cukier z ciasta.



 

Powrót