Składniki:
2,5 szklanki mąki samopszy albo płaskurki {tj. stara odmiana pszenicy, która zawiera naturalny gluten w dużo mniejszej ilości niż normalna pszenica (zmodyfikowana)}
1/3 szklanki miodu dobrej jakości (mozna mniej)
2 miarki shake Daily Delicous o smaku waniliowym (można zamienić na miód czy daktyle- kilka sztuk)
1 łyżkę gęstej śmietany
100 gram dobrego masła (nie margaryny), może być 50 gram smalcu gęsiego i 50 masła
1 – 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
3-4 żółtka od szczęśliwych kur
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao (są wtedy ciemniejsze) ale kakao tylko bio
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko na stolnice, dać sodę oczyszczoną, kakao i wymieszać, dać tłuszcz, poszatkować go z mąka, dać jajka, śmietanę. Wyrobić ciasto na jednolita masę. Odciąć kawałek ciasta wywałkować na grubości 3-4 milimetry, wyciąć foremkami ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, piec w piekarniku w temp. 170-180 stopni przez około 20 minut.
Po wystygnięciu są twarde, przechowywać je w foliowej torebce lub w pudełku z kawałkami jabłka, pięknie nabiorą wilgoci od owoców. Jak chce się powiesić na choince to trzeba przed upieczeniem zrobić dziurki plastikowa rurka do picia.
Smacznego!