Składniki:
(na dwie osoby)
2 duże jabłka (do tego deseru najlepiej wykorzystać nasze polskie odmiany jabłek takie jak Delikates lub Ligol, które charakteryzują się kruchością, delikatnością oraz kremowym miąższem)
4 łyżeczki suchej kaszy jaglanej BIO;
1/2 miarki Daily Delicious o smaku waniliowym;
szczypta cynamonu, odrobina wanilii do posypania
suszone owoce( śliwki, jabłka)
1 łyżeczka płaska masła;
Wykonanie:
Kaszę namoczyć na kilka godzin, potem ugotować na sypko, razem z suszonymi owocami, wymieszać z 1/2 miarki Daily Delicious o smaku waniliowym, dać odrobinę cynamonu.
Jabłka umyć, ściąć wierzch jabłka, wydrążyć środek, dać odrobinę masła, przełożyć do środka przyrządzoną i ugotowaną kaszę, posypać cynamonem i wanilią.Piec w piekarniku 20-25 minut, w temp 170-180 stopni. . Podawać jeszcze ciepłe.