Naleśniki z kaszy jaglanej

Pyszne naleśniki z kaszy jaglanej i mleka roślinnego

            Składniki:

 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
 4 jajka
 5 łyżek mąki ziemniaczanej
 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
 szczypta zdrowej soli 
 odrobina zdrowego tłuszczu (masło klarowane, tłuszcz kokosowy, smalec domowy)
 ulubione owoce, np. granat i banan moze byc masło orzechowe najlepij własnej roboty

            Wykonanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną, jajka, mąkę ziemniaczaną, mleko lub wodę i sól zmiksuj na gładką masę w blenderze  do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadka, dodaj jeszcze kaszy jaglanej lub mąki, jeżeli za gęsta dodaj mleka lub wody.
Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i wlej część ciasta, tyle, aby uzyskać warstwę około 0,5 cm. Zmniejsz ogień i w międzyczasie rozłóż na połowie omleta owoce. Gdy omlet się lekko zetnie przełóż część omleta niepokrytą owocami i składając go na pół przykryj nią owoce. Powstanie coś jak pierożek nadziany owocami.
Patelnię przykryj pokrywką i podgrzewając na malutkim ogniu odczekaj 1-2 minuty, aby środek omleta nie był surowy.
Gotowe! Z zaproponowanych składników zrobisz co najmniej (zleży od wielkości patelni) 2 omlety, które wystarczą dla dwóch osób.

źródło: wiecejnizzroweodzywianie 

 

Powrót