Kasza jaglana z owocami suszonymi

4 łyżki kaszy jaglanej BIO 1 szklanka wody

Składniki:
(1-2 porcji)

    4 łyżki kaszy jaglanej BIO
    1 szklanka wody
    owoce suszone: kilka sztuk śliwek i jabłek (bez siarczanów)

 

Wykonanie:

Kaszę namoczyć na noc, rano przepłukać, nalać wody, dać suszone owoce (wcześniej sparzone gorącą wodą)
Gotować w garnku z grubym dnem a jak na kuchni gazowej to na podkładce, pod przykryciem na małym ogniu. Pokrywka najlepiej przeźroczysta by móc obserwować kasze a nie odkrywać jej i nie mieszać podczas gotowania.  Jak będzie widać, ze kasza wypiła cała wodę to wyłączyć kuchenkę, dalej nie odkrywać, odczekać 10-15 minut. Kasza będzie puszysta i słodka od owoców. Podawać jeszcze ciepłą z  łyżeczką dobrego masła.  

Powrót