Składniki:
2 szklanki płatków gryczanych
1 szklanka płatków jaglanych
3 łyżki miodu
2 większe jabłka
1 mała cukinia (młoda)
30 dkg śliwek węgierek
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1 cytryna (sok)
1 cukier waniliowy (oryginalny- bio)
1 łyżki sezamu (do posypania po wierzchu)
2 łyżki oleju kokosowego płynnego
1 opakowanie papierowych koszyczków na kulki
Wykonanie:
Jabłka i cukinię zetrzeć na dużym tarle. Śliwki dać do rondelka i rozgotować (bez wody) następnie ostudzić. Płatki wysypać do większego naczynia, dać cukier waniliowy, kardamon, cynamon. Wymieszać i dodać owoce, miód, sok z cytryny, olej kokosowy. Wymieszać jeszcze raz na jednolita masę, zrobić kulki , umieścić w papierowych koszyczkach, posypać sezamem i włożyć do lodówki na 1-2 godzin, żeby stężały.
Powrót