Gryczano - jaglano - owocowe pychotki

2 szklanki płatków gryczanych 1 szklanka płatków jaglanych

Składniki:

  2 szklanki płatków gryczanych
  1 szklanka płatków jaglanych
  3 łyżki miodu
  2 większe jabłka
  1 mała cukinia (młoda)
  30 dkg śliwek węgierek
  1 łyżeczka kardamonu
  1 łyżeczka cynamonu
  1 cytryna (sok)
  1 cukier waniliowy (oryginalny- bio)
  1 łyżki sezamu (do posypania po wierzchu)
  2 łyżki oleju kokosowego płynnego
  1 opakowanie papierowych koszyczków na kulki

Wykonanie:

Jabłka i cukinię zetrzeć na dużym tarle. Śliwki dać do rondelka i rozgotować (bez wody) następnie  ostudzić. Płatki wysypać do większego naczynia, dać cukier waniliowy, kardamon, cynamon. Wymieszać i dodać owoce, miód, sok z cytryny, olej kokosowy. Wymieszać jeszcze raz na jednolita masę, zrobić kulki , umieścić w papierowych koszyczkach, posypać sezamem i włożyć do lodówki na 1-2 godzin, żeby stężały.

Powrót