Składniki :
1 łyżka kaszy jaglanej (suchej) na osobę.
1 cytryna
1 opakowanie wanilii w proszku
1 opakowanie Agaragar
1 łyżka suszonych żurawin
garść łuskanych orzechów włoskich, prażonych
1 szklanka mrożonego musu z truskawek lub w sezonie 2 szklanki świeżych
3 łyżki miodu
1 torebka oryginalnego cukru waniliowego
½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ugotować dość rzadką kasze jaglaną (100 ml wody na łyżkę kaszy). Zblendować ugotowaną i przestudzoną kaszę, podzielić na dwie części. Do jednej dać, wanilie, cukier waniliowy, niecałą łyżkę miodu, cynamon, sok z cytryny. Do drugiej części dać sparzone wcześniej żurawiny, ½ truskawek, 1 łyżkę miodu i troszeczkę soku z cytryny. Resztę truskawek rozmieszać z 150 ml. Wody gorącej wsypać agaragar i zagotować , potem jak trochę ostygnie dać miód i wymieszać. Deser podaje się w szklanych pucharkach. Na spód żółta część (1/3 pucharka) potem różowa część a na wierzch agaragar z truskawkami. Na końcu przybrać orzechami włoskimi.
Pyszne i zdrowe
Powrót