(cztery porcje)
Składniki:
Ryż brązowy długoziarnisty Eko – 250 gram
Jabłka (u nas szara reneta) – 2 szt
Gruszki – 2 szt.
Agar agar – 1 kopista łyżeczka
Kakao organiczne -3 łyżeczki
Dobre masło – 1 łyżka
Miód – 1 łyżeczka
sól – maleńka szczypta
Wykonanie:
Namoczyć ryż na noc, ugotować z odrobiną soli , dodać jabłka starte na dużym tarle, rozpuścić Agar agar w odrobinie wrzącej wody, wymieszać , dać do pojemniczków, które nadadzą kształt. Z gruszek zrobić mus, do polania lub popicia. Potem jak ryż ostygnie i nabierze odpowiedniego kształtu to wyłożyć na talerzyk. Zrobić polewę z masła i kakao, jak już gotowa to wtedy dodać łyżeczkę miodu, wymieszać. Deser przyozdobić polewą , musem, kawałkiem jabłka, jak komu fantazja podpowie.
Bez polewy i tylko z odrobiną musu można podawać podczas programów oczyszczających.