Ciasto z marchwi

2 szklanki mąki orkiszowej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (dobrego)

Składniki:

    2 szklanki mąki orkiszowej
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia  (dobrego)
    1 łyżeczka sody
    0.5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cynamonu
    0.5 łyżeczki goździków
    2/3 szkl. miodu lub słodu np. jęczmiennego, ryżowego
    cukier waniliowy (oryginalny)
    3/4 szklanki dobrego oleju
    4 jajka
    4 szklanki marchwi startej na tarce (część na grubych, część na drobnych oczkach)
    Sparzone bakalie (rodzynki, orzechy, migdały)

Wykonanie:

Wymieszać suche składniki. Ubić olej z miodem a potem stopniowo ubijając dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie puszysta, dodać mąkę, wymieszać. Dodać marchew i bakalie.

Piec w ok. 180 stopniach, przez ok. 45 minut.

Źródło: nieznane

Powrót