Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (dobrego)
1 łyżeczka sody
0.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
0.5 łyżeczki goździków
2/3 szkl. miodu lub słodu np. jęczmiennego, ryżowego
cukier waniliowy (oryginalny)
3/4 szklanki dobrego oleju
4 jajka
4 szklanki marchwi startej na tarce (część na grubych, część na drobnych oczkach)
Sparzone bakalie (rodzynki, orzechy, migdały)
Wykonanie:
Wymieszać suche składniki. Ubić olej z miodem a potem stopniowo ubijając dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie puszysta, dodać mąkę, wymieszać. Dodać marchew i bakalie.
Piec w ok. 180 stopniach, przez ok. 45 minut.
Źródło: nieznane
Powrót