Składniki
30 dkg zielonej soczewicy
4 pomidory
1 większa cebula, 1-2 ząbków czosnku
zielone (pietruszka, koperek, szczypiorek co kto woli i ma
przyprawy (kozieradka, gorczyca, kolendra, czarnuszka, sól kłodawska(himalajska), pieprz czarny
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Soczewicę najlepiej na noc namoczyć w wodzie. Rano wypłukać, odcedzić. Zalać wodą tak, żeby była ponad soczewicę przynajmniej 2-3 centymetry, gotować aż się wygotuje woda (około 20-30 minut). Podczas gotowania dodać zmielone przyprawy, około 1/4 łyżeczki każdej , potem można doprawić jeszcze solą i pieprzem chyba że ktoś lubi pikantne to dać więcej przypraw. Wszystko robimy do smaku.
W międzyczasie kiedy gotuje się soczewica to obierać czosnek pokroić go drobno lub wycisnąć i odłożyć na talerzyk by ulotniły się z niego allicyny (tak z 10 minut) . Potem umyć pomidory, pokroić w kostkę. Sos:
Na tłuszczu dać pokrojona cebulę, czosnek, pomidory i dusić z przyprawami (te same co do ciecierzycy) pod przykryciem , jak rozgotują się pomidory, zblendować to wszystko na gładko.
Ugotowaną soczewice dać na sitko, przelać wrzątkiem, podać na talerz, polać sosem pomidorowym, ubrać zielonym i zjeść .
Pyszne, zdrowe, tanie danie , polecam