Dla 2-3 osób
Składniki :
2 bakłażany długie
2 małe cebule
2 małe papryki surowe
3 duże pomidory
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół majeranek, lubczyk, pietruszka, seler, kurdybanek, podagrycznik (wg upodobań)
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, kozieradka, kolendra, gorczyca
Wykonanie:
Bakłażany kroimy w plastry wzdłuż, nacieramy solą z obu stron i odkładamy by poleżały około 15-20 minut. Obieramy czosnek, rozkrawamy go i zostawiamy wy nabrał właściwości.
Następnie przygotowujemy nadzienie do roladek. Cebule kroimy w krążki, papryczkę w wąskie krótkie paski, dusimy z łyżeczka pomieszanych przypraw (kolendra, kozieradka, gorczyca, sól i pieprz).
Na osobnej patelni robimy sos pomidorowy . Rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dajemy wyciśnięty czosnek, potem pokrojone świeże pomidory i dusimy bez przykrycia, aż woda odparuje, doprawiamy, sola, pieprzem i oregano. Na koniec blendujemy dla lepszej konsystencji.
Przygotowujemy dip z oliwy z oliwek, czosnku, mieszanki ziół, soku z cytryny i 2 ząbków z czosnku .
W międzyczasie bakłażany lekko opiekamy na patelni posmarowanej tłuszczem, każdy plaster z obu stron . Następnie każdy plaster bakłażana smarujemy dipem oliwkowym dajemy nadzienie: duszoną paprykę z cebulą. Zawijamy bakłażany w roladki, gdy są krótkie plastry to spinamy je wykałaczką. Krótko je dusimy w naczyniu zamkniętym, można tez w piekarniku.
Na talerz nalewamy sos pomidorowy i nakładamy roladki z bakłażana.
Życzę smacznego