(dla czterech osób)
Składniki:
4 kawałki dzikiego łososia po 150 g każdy,
1 cytryna,
½ pęczka pietruszki,
2 słodkie cebule,
1 gałązka estragonu,
10 gałązek trybuli ogrodowej,
1 łyżka siemienia lnianego,
2 łyżki wiejskiej śmietany,
2 łyżki masła klarowanego,
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ułóż łososia na dużym arkuszu papieru do pieczenia posmarowanym masłem klarowanym. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Zawiń hermetycznie, spinając papier zszywaczem. Piecz w piekarniku przez 15 minut. W międzyczasie przyrządź sos. Najpierw zmiksuj siemię lniane, następnie dodaj estragon, trybulę ogrodową, pietruszkę, cebule pokrojoną w małą kostkę, śmietanę i dwie łyżki oliwy z oliwek. Podawaj sos wraz z rybą.
Ochrona antynowotworowa jednej porcji w skali od 0-15 wynosi 9 pkt.
Właściwości przeciwutleniające jednej porcji 2 006 umol
Kalorie 344
Autor: Poczta zdrowia.pl
Powrót