Łosoś w papilotach

4 kawałki dzikiego łososia po 150 g każdy, 1 cytryna...

(dla czterech osób)

Składniki:

  4 kawałki dzikiego łososia po 150 g każdy,
  1 cytryna,
  ½ pęczka pietruszki,
  2 słodkie cebule,
  1 gałązka estragonu,
  10 gałązek trybuli ogrodowej,
  1 łyżka siemienia lnianego,
  2 łyżki wiejskiej śmietany,
  2 łyżki masła klarowanego,
  2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ułóż łososia na dużym arkuszu papieru do pieczenia posmarowanym masłem klarowanym. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Zawiń hermetycznie, spinając papier zszywaczem. Piecz w piekarniku przez 15 minut. W międzyczasie przyrządź sos. Najpierw zmiksuj siemię lniane, następnie dodaj estragon, trybulę ogrodową, pietruszkę, cebule pokrojoną w małą kostkę, śmietanę i dwie łyżki oliwy z oliwek. Podawaj sos wraz z rybą.

Ochrona antynowotworowa jednej porcji w skali od 0-15 wynosi 9 pkt.

Właściwości przeciwutleniające jednej porcji 2 006 umol

Kalorie 344

Autor: Poczta zdrowia.pl

Powrót