(danie na dwie głodne osoby)
(niezbędne jest urządzenie do robienia makaronu z warzyw)
Składniki:
4 równe, większe marchewki
2 średnie , młode cukinie
Płaska łyżeczka soli
Łyżka masła (83% tłuszczu) lub łyżka dobrego oleju
Wykonanie:
Marchew i cukinie obrobić w maszynce do makaronu , tak by wyglądało jak spaghetti .
Nalać wody do garnka 4 – 5 litrowego , posolić jak się zagotuje wrzucić marchew, po kilku minutach, wyłączyć jak jest mocno al’dente to pozostawić we wrzątku na 2-3 minuty dojdzie do miękkości. To odcedzić, dać na sitko nie wylewając wody, w tej samej gotujemy cukinie ale ja znacznie krócej 3-4 minuty i tez po chwili odcedzić , dać na talerz, na wierzch dać masło , wymieszać i zjeść . Pyszne, szybkie w robieniu i bardzo tanie a jakie zdrowe (zwłaszcza gdy mamy warzywa eko ).