(dla czterech osób)
Składniki
4 kawałki pstrąga,
800 g ugotowanej kiszonej kapusty,
150 ml białego wina typu riesling,
4 owoce jałowca,
1 gałązka kopru,
1 gałązka pietruszki,
40 g klarowanego masła,
50 g śmietany wiejskiej
Wykonanie:
Podziel masło na pół i jedną część daj do rondla i wrzuć do niego kapustę. Dodaj owoce jałowca. Wlej wino. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 30 minut. Na drugą patelnię daj drugą część masła klarowanego i włóż pstrąga. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Odsącz kapustę i trzymaj w cieple. Doprowadź do zgęstnienia pozostałego z kapusty sosu poprzez podgrzewanie na dużym ogniu. Następnie dodaj śmietanę, intensywnie mieszając. Dopraw. Włóż kapustę na talerze i polej sosem. Dodaj rybę. Posyp natką pietruszki i koperkiem. Podawaj od razu.
Ochrona antynowotworowa jednej porcji w skali od 0-15 wynosi 12 pkt.
Właściwości przeciwutleniające jednej porcji 3 306 umol
Kalorie 344
*kiszona kapusta powstaje w procesie fermentacji mlekowej. Zaleca się spożywanie przynajmniej raz w tygodniu warzyw poddanych procesowi fermentacji mlekowej lub picie powstałego soku. Dostarczają one dobrych bakterii (probiotyków), które pomagają zachować równowagę jelitową. Równowaga ta jest szczególnie ważna w profilaktyce nowotworowej.
Autor: Poczta zdrowia.pl