Chrupiące brokuly

2 małe brokuły 1 łyżeczka miso 2 łyżki soku z cytryny...

(dla czterech osób)

Składniki:

  2 małe brokuły
  1 łyżeczka miso
  2 łyżki soku z cytryny
  2 łyżki oleju rzepakowego
  2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Odetnij łodygi brokułów i oddziel różyczki. Następnie umyj je w zimnej wodzie. Gotuj przez 5 minut na parze ( gdy para się już wytworzy). Przygotuj emulsję z oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, miso* i soku z cytryny. Polej brokuły sosem.

Gotowe do podania.

*Ochrona antynowotworowa jednej porcji w skali od 0-15 wynosi 10 pkt.
Właściwości przeciwutleniające jednej porcji 2 067 umol
Kalorie 113 *pasta miso – to pasta ze sfermentowanej soi zwierająca wiele bakterii przyjaznych dla Twojej flory jelitowej, między innymi bakterie Koji.
Pastę tą należy podawać do dań gotowanych już po ugotowaniu, żeby nie zniszczyć żywych kultur bakterii.

Autor: Poczta zdrowia.pl
 

 

Powrót