Dieta a rodzicielstwo
Dieta rodziców przed poczęciem dziecka oraz dieta matki w czasie ciąży w bardzo dużym stopniu determinuje wygląd, inteligencję i fizyczne zdrowie dziecka. Co więcej, ma wpływ na jego emocjonalne i psychiczne samopoczucie?·Żadne inne społeczeństwo nie jest tak beztroskie w kwestii ciąży i narodzin jak nasze. Nasze podejście stoi w ostrym kontraście do mądrości i poświęcenia, jakie dr Weston A. Price obserwował w tradycyjnych kulturach, które często praktykowały specjalny okres karmienia kobiet i mężczyzn przed poczęciem dziecka i zawsze dostarczały specjalne, bogate w składniki odżywcze pokarmy podczas ciąży, karmienia i rozwoju dziecka. Nasze społeczeństwo pogubiło się i poświęciło zdrowie młodych pokoleń dla wygody, dogmatu i zysku.
Gdy dziecko rodzi się przedwcześnie lub z wadą wrodzoną lub ujawniają się jakieś nieprawidłowości w rozwoju czy zachowaniu to wtedy obwinia się genetykę. Obwiniając genetykę uwalniamy się od odpowiedzialności. Jednak najnowsze badania wykazały, że odżywianie ma wpływ na ekspresję genów. Złe odżywianie może w niekorzystny sposób wpływać na ekspresję genów tak, że wada występuje przez wiele pokoleń.
Aby zapewnić sobie narodziny zdrowego dziecka należy dobrze odżywiać się jeszcze przed zajściem w ciąże. Jeżeli będziesz postępowała prawidłowo to zajmie Ci to pół roku, jeżeli Twój organizm jest wycieńczony to nawet 2-3 lata.
Dzisiaj pierwsza część:Niebezpieczeństwa Przetworzonej Żywności
Bezwzględnie należy unikać przetworzonej żywności. Najbardziej niebezpieczne są tłuszcze trans występujące w częściowo uwodornionych olejach, margarynach i tłuszczach do smarowania oraz ukryte w przetworzonej żywności, takiej jak ciasteczka, krakersy, chleb, wyroby cukiernicze, chipsy i inne przekąski. Przemysłowo smażona żywość jest kolejnym źródłem tłuszczów trans, które zaburzają wzrost i rozwój neurologiczny. Spożycie tłuszczów trans powiązane jest z niska masą urodzeniowa noworodków – niesie to za sobą mnóstwo problemów w okresie niemowlęcym, a w późniejszym okresie życia związane jest z chorobami przewlekłymi serca. Tłuszcze trans upośledzają zdolność uczenia się. Nawet niewielka ilość w diecie ciężarnej kobiety lub karmiącej matki może mieć wpływ na zmniejszoną ostrość widzenia.
Kiedy tłuszcze trans zostają włączone w błonę komórkową to zaburzają pracę receptorów i enzymów. Tłuszcze trans to główny powód cukrzycy typu II – choroby, w której receptory insuliny w błonie komórkowej nie pracują. Zakłócają one produkcje hormonów, rozwój seksualny i powodują, że dziecko jest mniej odporne na stres.
Kiedy niebezpieczeństwo stosowania tłuszczy trans stało się szeroko znane to przemysł wrócił do stosowania olejów w płynie. Niestety one również niosą własne niebezpieczeństwa. Oleje roślinne produkowane z nasion kukurydzy, soi, bawełny, rzepaku i słonecznika zawierają nietrwałe wysokonasycone kwasy tłuszczowe, które zostają poważnie uszkodzone pod wpływem wysokich temperatur. W rezultacie powstaje produkt naładowany wolnymi rodnikami, toksycznymi produktami rozpadu przetworzonego oleju, które mogą wywołać raka, osłabiają układ immunologiczny i zaburzają proces wzrostu.
Oprócz olejów do smażenia mamy dresingi, dipy, polewy, miksy do smarowania pieczywa, wszystkie zawierające niebezpieczne oleje. Zamiast nich należy używać prawdziwego masła, dobrej śmietany i przygotowywać samemu własne dresingi do surówek korzystając z oliwy z oliwek wolnej od dodatków.
Żywność modyfikowana genetycznie
Nie powinna być podawana dzieciom, kobiecie w ciąży i przygotowującym się do poczęcia dziecka.
Główne produkty GMO to: kukurydza, soja, olej rzepakowy, oraz burak cukrowy.
Spożywanie roślin modyfikowanych genetycznie (GMO) powoduje problemy zdrowotne, szczególnie w przypadku płodu i dorastającego dziecka. Są już badania, które potwierdzają na zwierzętach występowanie wielu schorzeń.
W miarę możliwości wszystkie rafinowane substancje słodzące powinny być wyeliminowane z jedzenia. Cukier wywołuje huśtawkę wysokiego i niskiego poziomu glukozy we krwi. Jest przyczyną cukrzycy, hipoglikemii, częstych stanów zapalnych, chorób serca, bezpłodności, nowotworów, problemów trawiennych, endokrynologicznych, skórnych, otyłości, wzmaga chęć na alkohol, kawę i papierosy. Powoduje przerost Candida, osłabia kości, powoduje próchnicę zębów, hiperaktywność, tendencje do przemocy i agresji. Fruktozowy syrop kukurydziany i jego kuzyni, „nektar” z agawy, i „syrop” yacon są jeszcze gorsze niż cukier, szczególnie w fazie rozwoju płodu. Fruktoza ma szkodliwy wpływ na wątrobę i w połączeniu z niedoborem miedzi zaburza produkcje kolagenu. Aspartam jest sprzedawany pod różnymi nazwami np. Equal, Naturasweet, AminoSwet, może on wywoływać reakcje neurologiczne, wliczając w to bóle głowy, drgawki, niebezpieczny, nagły spadek ciśnienia krwi. Aspartam jest łączony z rakiem mózgu i uszkodzeniami siatkówki oka, stymuluje uwalnianie insuliny i sieje spustoszenie wśród neuroprzekaźników. Na szczęście mamy naturalne słodziki jak miód naturalny, który można z umiarem stosować, na co dzień.
Przechodzimy do przetworów zbożowych dostępnych na rynku
Biała mąka pozbawiona jest składników odżywczych i została naszpikowana środkami wybielającymi. Chleb pełnoziarnisty jest równie problematyczny, ponieważ ziarna są mielone w wysokich temperaturach (stąd jełczeją) i nie są poddawane odpowiedniej obróbce, która sprawia, że będą lekkostrawne. Większość chlebów zawiera mąkę sojową. Gotowe płatki śniadaniowe są wytwarzane przy wykorzystaniu wysokiej temperatury i wysokiego ciśnienia w procesie tłoczenia, które zniekształca delikatne białka zawarte w ziarnie – w podobny sposób, jaki pasteryzacja zmienia białka mleka i czyni je toksycznymi dla systemu nerwowego. Może to przekładać się na problemy z koncentracją i zachowaniem, jak także problemy trawienne(w jelicie, drugim mózgu, znajduje się tyle samo połączeń nerwowych ile w naszym mózgu). Płatki czasami mogą być w pewnym stopniu uzależniające, więc warto odzwyczaić się od nich, jeszcze przed zajściem w ciążę.
Produkty sojowe należy bezwzględnie wykluczyć z diety – zawierają one fitoestrogeny, które powodują zakłócanie równowagi hormonalnej i problemy z tarczycą oraz szczawiany i inhibitory, enzymów mogące wywołać poważne dolegliwości trawienne. Fitoestrogeny to silne czynniki obniżające płodność, które mogą powodować problemy z zajściem w ciążę. Kiedy kobieta ciężarna spożywa pokarmy sojowe to te endokrynologiczne zagłuszacze mogą przechodzić przez łożysko i wywołać niepożądane efekty u dziecka.
Kolejnym zmartwieniem to dodatki do żywości: konserwanty, barwniki, wybielacze, emulgatory, antyutleniacze, sztuczne i „naturalne” aromaty, odżywki, wypełniacze, antyzbrylacze i zagęszczacze.
Najbardziej niebezpiecznym dodatkiem jest glutaminian sodu, kryjący się często pod nazwą hydrolizowane białko roślinne, ekstrakt drożdżowy, „naturalny” smak. Cokolwiek jest hydrolizowane, autolizowane lub tłoczone to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że zawiera wolny kwas glutaminowy. Kwasek cytrynowy oraz kazeinian sodu i wapnia zawierają wolny kwas glutaminowy podobnie jak mleko w proszku dodawane do produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu.
Czas na kofeinę i substancje kofeinopodobne we wszystkich jej odmianach – kawie, herbacie, napojach, napojach energetyzujących i czekoladzie. Kofeina pobudza organizm poprzez wydzielanie adrenaliny, Następnie kora nadnerczy musi ciężko pracować, aby wyprodukować hormony, które znowu doprowadzą do homeostazy nasz organizm. Rezultatem przedłużonej ich reakcji są niedobory składników odżywczych i osłabienie nadnerczy. Jednym z najlepszych prezentów, jakie możesz dać swojemu dziecku to silne, dobrze pracujące gruczoły nadnerczy a to oznacza rzucenie swojego kawowego przyzwyczajenia jeszcze przed zajściem w ciąże.
Na koniec o żywności poddawanej napromieniowaniu mikrofalowemu i naświetlaniu. Procesy te niszczą składniki odżywcze powodują jełczenie delikatnych kwasów tłuszczowych. Należy pozostać przy tradycyjnych metodach przygotowywania posiłków i unikać żywności naświetlonej i napromieniowanej.O tym, co można a nawet należy jeść będzie w następnym odcinku
Zapraszam już teraz do kontaktu by rozpocząć przygotowania do ciąży przynajmniej sześć miesięcy przed planowaniem poczęcia.
Powrót
Marta, tel.+48608683570, sciezkizdrowia@gmail.com