Zupa wspomagająca odrobaczanie

z pestkami dyni

Składniki:
    Dynia Hokkaido średniej wielkości
    1 ziemniak  większy
    2 cebule
    1/2 główki czosnku
    2 marchewki
    ziarno kolendry
    ziarno gorczycy
    ziarno kozieradki
  pieprz kolorowy
  czarnuszka
  sól
  50 ml oliwy z oliwek  lub oleju z dyni, czarnuszki, konopi, (Co tam  w domu masz)

Wykonanie:
Dynię umyj szczotką pod bieżącą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż gniazda nasienne (najlepiej łyżką) I wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut.
Nasiona (pestki)wybierz z wydrążonego miąższu, umyj i oczyść z miąższu. Wrzuć do blendera, dodaj 100 ml wody i rozdrobnij razem z łupiną.
pozostałe warzywa ugotuj w niewielkiej ilości wody (żeby były przykryte wodą).
Do warzyw dodaj zmielone ziarna kolendry, gorczycy, , kozieradki, pieprzu, i czarnuszki i sól
Wyjmij dynię z piekarnika, wystudź  trochę,. Obierz ze skórki dołóż do gotujących się warzyw.
następnie wszystko razem dodaj do blendera i zmiksuj dodając oliwę i dopraw do smaku.
Smacznego

Powrót