Składniki:
Dynia Hokkaido średniej wielkości
1 ziemniak większy
2 cebule
1/2 główki czosnku
2 marchewki
ziarno kolendry
ziarno gorczycy
ziarno kozieradki
pieprz kolorowy
czarnuszka
sól
50 ml oliwy z oliwek lub oleju z dyni, czarnuszki, konopi, (Co tam w domu masz)
Wykonanie:
Dynię umyj szczotką pod bieżącą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż gniazda nasienne (najlepiej łyżką) I wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut.
Nasiona (pestki)wybierz z wydrążonego miąższu, umyj i oczyść z miąższu. Wrzuć do blendera, dodaj 100 ml wody i rozdrobnij razem z łupiną.
pozostałe warzywa ugotuj w niewielkiej ilości wody (żeby były przykryte wodą).
Do warzyw dodaj zmielone ziarna kolendry, gorczycy, , kozieradki, pieprzu, i czarnuszki i sól
Wyjmij dynię z piekarnika, wystudź trochę,. Obierz ze skórki dołóż do gotujących się warzyw.
następnie wszystko razem dodaj do blendera i zmiksuj dodając oliwę i dopraw do smaku.
Smacznego