Krupnik z kaszy jaglanej

1 litr wody ¼ szklanki kaszy jaglanej...

Składniki:

  1 litr wody
  ¼ szkl. kaszy jaglanej,
  1-2 pietruszek z nacią,
  1-2  marchewek,
  Kawałek kapusty włoskiej,
  2-3 suszone grzyby (najlepiej prawdziwki),
  Przyprawy ziołowe (pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kozieradka),
  1 ząbek czosnku, 
  Sól morska + zioła np.lubczyk

Wykonanie:

Zagotować 1 litr wody lub bulionu. Kaszę opłukać na sitku i uprażyć na patelni. Wrzucić do wrzącej wody. Następnie dodać  pokrojone w drobną kostkę lub starte na grubych oczkach warzywa korzeniowe. Dorzucić liście kapusty potargane na większe kawałki. Dodać posiekane grzybki. (Można  je wcześniej namoczyć w niewielkiej – najlepiej takiej, aby  cała się wchłonęła – ilości wody). Zamieszać. Podgotować. Po kilku minutach dodać zmiażdżony czosnek. Następnie pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Posolić. Podgotować. Pod koniec gotowania dodać nać zielonej pietruszki lub cały seler naciowy. Następnie ćwierć łyżeczki kozieradki. W razie potrzeby uzupełnić wrzątkiem (zupa powinna być gęsta). Podawać posypaną natką pietruszki.

Żródło: Anna Sosnowska  - Dieta PH - Wiosna

Powrót