Krem z cukinii

1 kg cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku

(dla czterech osób)

Składniki:

  1 kg cukinii
  1 cebula
  1 ząbek czosnku
  40 g tofu jedwabistego
  1 łyżka oliwy z oliwek
  1 łyżka oleju nierafinowanego
  1 łyżeczka kurkumy
  Szczypta pieprzu
  Sól, woda

Wykonanie:

Umyj cukinię i pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w plasterki. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek. Wsyp cebulę i przysmaż do zarumienienia. Dodaj cukinię i posiekany czosnek. Posól i zalej wodą. Gotuj do czasu aż cukinia zmięknie. Do miski wrzuć tofu jedwabiste, kurkumę, pieprz, sól, olej nierafinowany. Ubijaj składniki mikserem elektrycznym aż do uzyskania jednolitej masy. Cukinię i cebulę miksuj do uzyskania kremowej zupy. Wlej do głębokich talerzy i dodaj łyżeczkę kremu z kurkumy.

Ochrona antynowotworowa jednej porcji w skali od 0-15 wynosi 8 pkt.

Właściwości przeciwutleniające jednej porcji 2 933 umol

Kalorie 121

*Kurkuma nazywana również szafranem indyjskim. Powstrzymuje proliferację komórek nowotworowych ( w szczególności w przypadku białaczki, raka okrężnicy, piersi, jajnika)

Autor: Poczta zdrowia.pl

Powrót