Sałata z soczewicy kiełkowanej

Łodyga jarmużu Cztery liście zielonej sałaty

Składniki:

    Łodyga jarmużu
    Cztery liście zielonej sałaty
    Cztery rzodkiewki
    Cebula młoda
    Cztery łyżki świeżych kiełków soczewicy
    Gomashio
    Ostra papryka
    Łyżka oleju lnianego

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę odlać i znowu zostawić soczewicę w spokoju, na następne dwa lub trzy dni, aż pojawią się kiełki. W tym czasie należy soczewicę dwa, trzy razy wciągu dnia przepłukać wodą.
Kiedy już kiełki będą miały około 1 cm, można przystąpić do wykonania właściwej potrawy. W tym celu należy resztę produktów rozdrobnić jak kto potrafi, lub potrzebuje, wymieszać razem, doprawić do smaku i...
Smacznego :)

Powrót