Pasta do chleba ze słonecznika

250 gram słonecznika łuskanego( bio), 2 duże ogórki kiszone

Składniki:

  250 gram słonecznika łuskanego( bio),
  2 duże ogórki kiszone,
 
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  1 duży ząbek czosnku,
  Kilka kropel cytryny.

Wykonanie:

Wypłukany słonecznik dać do naczynia, zalać wrzącą wodą 1-2 cm ponad powierzchnie  i zostawić na noc. Rano odcedzić , zblendować, dodać pokrojone ogórki i dalej zblendować, dać zmiażdżony czosnek, pietruszkę i cytrynę. Doprawić do smaku. Podawać do chleba na zakwasie.

Można zrobić ta pastę również z dodatkiem suszonych pomidorów , też pysznie smakuje J

W wersji słodszej jest dodawane tarte na drobnej tarce jabłko i odrobina cytryny , bardzo ja lubią dzieci

Powrót