Składniki:
Czosnek polski – 20 główek (można mniej ale wtedy proporcje innych składników trzeba zmienić)
Chrzan – 1 kawałek 10 cm
Koper – mała wiązanka
Sól himalajska lub kłodawska (ma być nieoczyszczona) 1 łyżka
Ziele angielskie – 10 ziarenek
Liść laurowy – 4 szt.
Kminek – 1 łyżka ziaren
Woda przegotowana – 1,5 l
Wykonanie :
Do garnka sypię sól, ziele angielskie, liść laurowy, kminek i zalewam wrzącą wodą. Mieszam i czekam aż ostygnie.
Do słoiczków wkładam czosnek, jak kto woli, można obrać ze skórki a można też zostawić w skórce podzielone tylko na ząbki. Oprócz czosnku, wkładam do słoików koper, chrzan pokrojony na małe kawałeczki . Zalewam przestudzona zalewą , zakręcam i zostawiam do ukiśnięcia. Można dodać po 1 łyżce wody spod ukiszonych ogórków wtedy szybciej czosnek ukiśnie. Nadaje się do spożycia już po tygodniu.
Jest pyszny i zdrowy , polecam.