Tarta z cukinii.

½ szkl. mąki jaglanej ½ szkl. mąki ryzowej

Spód.

Składniki:

  ½ szkl. mąki jaglanej
  ½ szkl. mąki ryzowej
  ¼ szkl. mąki amarantusowej
  ½ kostki masła
  szczypta soli
  4 łyki zimnej wody
  1 opakowanie oryginalnego cukru trzcinowego - waniliowy lub cytrynowy (można kupić na zdrowej żywności)

Wykonanie:

Mąkę wysypać, dodać sól, cukier waniliowy. Masło zimne z lodówki posiekać na drobne kostki, wrzucić do mąki, rozrobić, dodać wody i zarobić ciasto na kulę, (nie długo bo stwardnieje) dać do salaterki, przykryć talerzykiem i chłodzić w lodówce minimum 30 min. Potem rozwałkować i dać na posmarowaną blaszkę. Nie przejmuj jak ciasto się rwie , można dokleić palcami.

Piec w piekarniku ( uprzednio podziurawić ciasto widelcem) około 180 stopni – kilkanaście minut.

Nadzienie.

Składniki:

3-4 większe ale młode cukinie (jak mają duże nasiona to wydrążyć i wyrzucić)
sok z cytryny
1 opakowanie agaragar
miód – kilka łyżek- do smaku
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach , dać do garnka poddusić, potem odcedzić wodę spod cukinii. Dodać miód, sok z cytryny. Agaragar rozpuścić w gorącej odcedzonej wodzie spod cukinii (pół szklanki) wymieszać szybko z cukinią i wyłożyć na upieczone ciasto. Pozostawić do zgęstnienia. Najlepiej przygotować minimum kilka godzin wcześniej  przed podaniem.

Powrót